Płyta gazowa czy indukcyjna

Projektując kuchnię, jeszcze na etapie instalacji elektrycznych musimy przewidzieć jaki rodzaj kuchenki zastosujemy w naszej kuchni. Na rynku mamy dostępne kuchnie tradycyjne, czyli gazowe, płyty grzewcze a także płyty indukcyjne. Poniżej krótki opis wszystkich tych rozwiązań.

Płyta gazowa – wady i zalety

Płyta gazowa
Płyta gazowa

Dla wszystkich osób, które uwielbiają tradycyjne gotowanie na ogniu, opalanie cebuli do niedzielnego rosołu, używanie płomienia podczas gotowania, to jest np. podczas smażenia, płyta gazowa wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Jednakże nie we wszystkich częściach Polski rozprowadzana jest sieć gazowa, dlatego też nie wszyscy mogą sobie pozwolić na tego rodzaju sprzęty.

Używanie płyty gazowej niesie ze sobą również niebezpieczeństwo – nieumiejętne i nieodpowiedzialne stosowanie płomienia, może stworzyć ryzyko wystąpienia pożaru, albo też oparzeń. Stosując kuchnię gazową, dochodzi także ryzyko wystąpienia przecieków instalacji gazowej i w efekcie skażenie powietrza w naszym domu gazem.

Płyta grzewcza – czy warto ją mieć?

Płyta grzewcza z pewnością sprawdzi się lepiej u osób, które na pierwszym miejscu stawiają estetykę zabudowy kuchennej, ponieważ taka płyta dużo efektowniej wygląda niż typowe palniki gazowe. Jednakże płyta grzewcza nie niweluje ryzyka, które występują przy używaniu palników gazowych tj. ryzyka pożaru i oparzeń.

Płyta indukcyjna

Płyta indukcyjna
Płyta indukcyjna

Jest to obecnie najczęściej polecane rozwiązanie w nowoczesnych kuchniach. Główne zalety posiadania płyty indukcyjnej, to brak ryzyka zajęcia ogniem mebli kuchennych, ponadto gotowanie na płycie indukcyjnej odbywa się o wiele szybciej, nie dochodzi do przypalania i opalania garnków, ponieważ nie ma płomieni.

Płyta indukcyjna polecana jest również ze względów estetycznych, ponieważ jest to szklana kwadratowa tafla umieszczona na blacie kuchennym, ponadto nie nagrzewa się ona podczas gotowania, dlatego może stanowić przedłużenie blatu, oraz miejsce, na którym mogą stygnąć ugotowane wcześniej potrawy. Ponadto, łatwiej jest wyczyścić ww. płytę z ewentualnych zabrudzeń, niż tradycyjne palniki gazowe, które posiadają wiele zakamarków, do których ciężko dotrzeć podczas mycia. Jednakże, aby posiadać płytę indukcyjną, potrzebne nam jest złącze siłowe, dlatego też warto przemyśleć kwestie wyboru kuchenki jeszcze na etapie projektowania instalacji elektrycznych w kuchni.

Gotowanie na płycie indukcyjnej
Gotowanie na płycie indukcyjnej

Nie we wszystkich domach czy mieszkaniach zainstalowane jest złącze siłowe, co uniemożliwia zamontowanie płyty indukcyjnej. 

Wadą posiadania takiej płyty, może się okazać drogi koszt zakupu nowych garnków przystosowanych do indukcji. Może się okazać że używane przez nas do tej pory garnki nie spełniają wymogów technologicznych, aby gotować w nich na indukcji.

Dlatego może się okazać że jest to rozwiązanie najbardziej wygodne, ale również najbardziej kosztowne. Ponadto, ceny używania indukcji i gazu znacząco się różnią – gotowanie na gazie jest zdecydowanie tańsze.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *